Map

Hiking

Ryvenäsleden

Västervik, Kalmar län och Öland

Categories

  • Hiking

Ryvenäsleden är 4 kilometer lång och går från Överum mot Ryvenäs i en delvis skogig och backig terräng utmed sjön Ryvens strand.

Leden startar vid vägen mot Björka och går utmed sjön Ryven och är 4 kilometer lång. På krönet av ”Haks backe” viker den av mot Ryvenäs. Platsen kallas i folkmun ”Kuttens kast” och här skedde ett rånmord 1855. För att skydda sig mot den fruktade maran, offrades på platsen en sten eller en pinne av var och en, som gick förbi. Med tiden växte här upp en rishög, som kallades ”Kuttens kast”.

Leden fortsätter sedan mot stall Bäckebo och över Pinaberget, en av de sju kullarna, som finns i Öve­rum och går sedan utmed sjön Ryvens strand till en gångbro, som ligger vid berget Snarklint.

Efter bron går man mot Petersborg, som numera är sommarbostad. Man passerar sedan Lerängen, kallad så därför att man här tog lera till Ryvenäs tegelbruk. Rester av detta kan man se nedanför gården, om man tittar noga.

Gården Ryvenäs har tillhört Överums bruk sedan 1700-talet. Idag drivs gården som en stiftelse och byggnaderna är renoverade. Här kan föreningar och organisationer hyra lokaler för konferenser och fester. Möjligheter finns till övernattning. Nere vid stranden finns goda möjligheter till bad.

Facts

Ledansvarig: Överums intresseförening

Etappindelning: Nej

Utmärkning: Orange markering runt trädstammar, pålar, pilar

Övernattning: Nej

Sanitärt: Nej

Nearby